LEX logo

Valná hromada sdružení LEX

Dne 8.11. se v konferenčních prostorech bussinescentra Rosmarin na Praze 7 uskutečnila valná hromada sdružení LEX. Valná hromada začala minutou ticha k uctění památky nedávno zesnulého prvního prezidenta sdružení, Ing. Antonína Baudyše, CSc.

Potom jsem za sdružení přivítal naše hosty, jimiž byla Mgr.Bačkovská a Mgr. Nižníková z ministerstva vnitra, Mgr. plk.Záruba ze služby zbraní a bezpečnostního materiálu policejního prezidia PČR a pan Fulín, předseda Asociace prodejců a výrobců zbraní a střeliva.

Následoval krátká zpráva o finanční situaci sdružení a chystaných změnách při vydávání členských legitimací a s tím spojenou registrací členů a placením členských příspěvků.

Dále jsem seznámil členy s rezignací Ing. Balcara na funkci v radě sdružení a tím i nutností zvolit dva nové členy rady. Na členy rady byli nominováni pan David Karásek, Ing. Zdeněk Maláník a PhDr. Jiří Král. Všichni nominovaní přednesli své představy, čím by mohli být Lexu prospěšní. Poté proběhla volba. Pan Karásek získal 24 hlasů, Ing. Maláník 28 hlasů a PhDr. Král 30 hlasů. Tím se novými členy rady stali Ing. Maláník a PhDr. Král.

Poté proběhla volba nového prezidenta sdružení, kterou členové sdružení sice nemohli ovlivnit, protože podle stanov prezidenta volí členové rady. Přesto považuji řešení, kdy volba probíhá před členy sdružení za optimální, protože je zcela transparentní. Za prezidenta byli nominováni Ing. Zdeněk Blažek, CSc, a já. Protože jsem považoval volbu Ing. Blažka za tu nejlepší možnou pro LEX, požádal jsem členy rady, aby svůj hlas dali Ing. Blažkovi. Moje prosba byla vyslyšena a Ing. Blažek byl zvolen jednomyslně. Ing. Blažek pak pronesl projev, kde nastínil jak a kam chce dál vést LEX.

Na návrh jednoho z členů byli osloveni naši hosté a členové jim mohli klást otázky. Otázky se týkaly hlavně předpokládaného rušení okresních služeben zbraní a střeliva, rozdílné úrovně policejních služeb v oblasti zbraní a bohužel i stále přetrvávajícího různého výkladu zbrojního zákona v různých částech republiky. O rady našim členům a informace se naši hosté svorně podělili.

V 19.00 hod. nám bohužel končil pronájem sálu, takže se na některé body nedostalo. Informace, které jsme od našich hostů získali jsou však jinde nedostupné a proto pro naše členy vidím diskusi jako přínosnější.

S. Gibson

Změny ve vedení LOS

Na valné hromadě jsem byl požádám Ing. Trávníčkem o uvolnění z funkce ředitele LOS. z rodinných důvodů (narození třetího dítěte).

Proto jsem svolal radu LOS a informoval členy rady o žádosti Ing. Trávníčka. Zároveň jsem je požádal o okamžité řešení situace, které jsem si představoval v tom, že členové rady navrhnou nástupce Ing. Trávníčka

Všichni členové navrhli za nového ředitele LOS pana Jana Koreckého. Pan Korecký tuto funkci neodmítnul a proto jsem ho mohl jmenovat za nového ředitele LOS.

Pan Korecký jako první potvrdil členy rady ve stávající podobě a pak řekl členům rady, kde vidí své priority a zároveň je požádal o další schůzku, kde se upřesní konkrétní kompetence členů rady.

Zde bych rád poděkoval Ing. Trávníčkovi za odvedenou práci. LOS by zdaleka nebyla tím, čím je dnes, nebýt jeho práce a spousty vynaloženého času. Ing. Trávníček zůstává členem rady a z LOS se nevytratí.

Zároveň musím poděkovat i Honzovi Koreckému. Jak říkal PhDr. Král na valné hromadě, ve státní správě si každý myslí, že s funkcí se fasuje i rozum. Honza naprosto přesně ví, že v Lexu se s funkcí fasuje i spousty práce navíc. Tak mu přeju hodně štěstí.

S.Gibson