LEX logo

Obdrželi jsme otevřený dopis, který napsal náš dlouholetý člen pan Pekařík.

Vážení kolegové,

nerad své okolí zatěžuji výrobou a předkládáním komplikovaných informací, ale nyní ve Sdružení LEX nastala situace, kterou lze označit za velmi závažnou, z hlediska budoucnosti a účinného fungování LEXu. Proto tento dopis.

Aniž si to možná naplno uvědomujeme nebo připouštíme, budoucnost Sdružení LEX vlastně znamená budoucnost legálního vlastnictví zbraní a práva držet a nosit zbraň v České republice, s nezanedbatelným vlivem i na ostatní státy EU.

Tou závažnou situací myslím především nové stanovy a pak volbu členů představenstva. Návrhy nových stanov jsou k dispozici na členském fóru a většina z vás již zřejmě zná jejich obsah. Jedná se o dva koncepčně zcela odlišné návrhy. Jeden je od zakladatelů, neboli „rodičů“ Sdružení LEX a druhý od reformátorů z řad členů sdružení, jejichž cíle byly nejlépe vyjádřeny tzv. Čekanickou iniciativou pana Bílka. Patrně všichni víte, o co jde.

Nové stanovy beru jako základní jablko sváru a jsou hlavním tématem tohoto dopisu. Již dopředu musím upozornit, že já osobně souhlasím s požadavky zmíněné reformátorské větve členů LEXu a můj níže uvedený názor, se tedy týká návrhu stanov od zakladatelů. Prosím všechny, kterých by se toto moje vyjádření mohlo jakkoliv dotknout, aby jej ode mne brali s veškerou uctivostí a bez jakéhokoliv špatného úmyslu.

Patřím k prvním členům LEXu a musím říci, že od časů prvních úspěchů sdružení LEX, se výrazně změnily „bojové“ podmínky střetů, ve kterých se bojovalo o zachování spravedlivého zákona o zbraních a střelivu. Vůči době, kdy nám členům poštou chodily okopírované věstníky podobné samizdatu různých podzemních hnutí, tu máme dobu rychlého toku informací, využívaného politiky a zájmovými skupinami k rychlým změnám, dle potřeby politického byznysu, populizmu a k uspokojení touhy po moci. Naši oponenti jsou nyní podstatně více agresivní, jsou sebejistější a prolhanější. K prosazování svých zájmů si jako záminku berou nově vzniklé globální problémy, jako je terorizmus, boj s různými radikály, extremisty a vlastně vše, co dnes není politicky korektní. Současné problémy v hospodářství a v ekonomice, rozkrádání rozpočtů a korupci, potřebují mediálně zakrýt, odvrátit od nich pozornost „problémy“ jinými a k tomu podstatně více zneužívají jakoukoliv událost se zbraněmi. Komerční média jsou novou silnou zbraní v moci našich oponentů a cenzura opět funguje. Musíme se tedy přizpůsobit a přejít na nový způsob vedení našeho „boje“. Již nebude stačit několik loajálních, i když vlivných lokálních politiků, ale řešením je maximálně široká členská základna a maximální schopnost sdružení, pronikat s objektivními informacemi do médií a všemi existujícími způsoby informovat a vzdělávat celou veřejnost.

Myslím si, že právě návrh stanov zakladatelů, svou koncepcí zcela odporuje těmto novým principům prosazování našich spravedlivých cílů a že kvůli němu, bychom brzy prohráli na všech frontách. Bohužel si také myslím, že takoví moudří lidé, jako oni zakladatelé a „rodiče“ LEXu (kterých si mimochodem velmi vážím), by takový návrh nepředložili, pokud by při jeho tvorbě odpojili určité rodičovské, vlastnické a jiné emoce. Vždyť právě jako „rodiče“ LEXu, by oni sami měli LEX konečně uznat jako své dospělé dítě, s vlastním rozumem a osobností, které bude úspěšně pokračovat v jejich výchově a tím v jejich započaté práci. Takové „děti" pak mají k rodičům největší úctu a jsou jim navždy vděčné. V tomto případě jim však budou vděčni také všichni občané, s potřebou legálně vlastnit zbraně a jejich jména a záslužné zakladatelské činy, budou hrdě a trvale zapsány do historie střelectví. Tím samozřejmě nemyslím, že by někdo ze zakladatelů již měl odejít do historie. LEX bude jejich osobnosti a úsilí stále velmi potřebovat, stejně jako práci všech reformátorů a nových členů.

Mám prostě pocit, že návrh nových stanov od zakladatelů nebere v úvahu aktuální hrozby, že je přípravou na minulou válku a vytvořil by z LEXu spíše jen malý klub zasloužilých moudrých gentlemanů, než efektivní a silné sdružení, schopné rychlé a důrazné ofenzivy.

Nemám rád, když se v některých situacích říká, že nyní jde o všechno. V dnešní době politiky bez cti a morálky, jde však v rámci našich zájmů skutečně o hodně. Proto se musíme dokázat konečně dohodnout a vždy pevně držet pohromadě. My jsme zde ten ohrožený druh a ještě abychom se hádali mezi sebou… Takové druhy pak vymírají a to nesmíme nikdy připustit! Někteří by tedy měli zapomenout na určitou ješitnost, uznat názory jiných a pochopit, že doba se změnila a tím se musí změnit i strategie. Po změnách správným směrem mimochodem také věřím, v návrat mnoha bývalých členů Sdružení LEX.

Na členském fóru jsem zaznamenal názor zlehčující možný rozpad LEXu ve smyslu: komu se to nelíbí, může si založit občanské sdružení vlastní. Na něco takového se já bojím jenom pomyslet a úplně mi to připomíná tu naši historicky tradiční a pro nás vždy bolestně tragickou, věčnou českou nesvornost.

Proto ještě jednou všechny vyzývám: držme pohromadě a v co největším počtu se zúčastněme valné hromady Sdružení LEX dne 5.11.2011, kde se bude rozhodovat o budoucnosti našich zájmů, na což budou mít vliv nejenom zmíněné stanovy, ale také volba členů představenstva.

Věřím, že se zúčastníte a že se rozhodnete a zvolíte, podle svého nejlepšího uvážení. Snad vám k němu dopomůže i tento dopis.

Děkuji za váš čas a za spolupráci.

S pozdravem

Jaroslav Pekařík