LEX logo

Upozornění: Krátké zprávy nemusí vždy vyjadřovat postoje a stanoviska LEX.
Jedná se povětšinou pouze o krátké zprávy z médií, internetu a jiných zdrojů, na které chceme upozornit.

Firearms United na svých facebookových stránkách uveřejnilo článek, vztahující se k chystané novele EU směrnice o zbraních a střelivu. V článku se píše, že ministr vnitra Finska je proti některým chystaným zákazům a bude se aktivně snažit o jejich zmírnění. Jedná se zejména o zákaz samočinných zbraní (má se vztahovat i na samočinné znehodnocené zbraně), zákaz internetového prodeje zbraní a souvisejícího materiálu a omezení dostupnosti samonabíjecích zbraní (samonabíjecí zbraně mající vzhled zbraní vojenských, zejména útočné pušky a karabiny, mají spadat do kategorie A - zakázané).

Po kontaktování pana Marini (vede pracovní skupinu komise) údajně obdrželi odpověď, že komise se zatím nerozhodla, kdy přistoupí k revizi dosavadní směrnice, ani co bude jejím obsahem, a že zprávy o zákazu samonabíjecích zbraní tedy nebudou pravdivé.

Dále se v tomto článku uvádí, že informace od pana Marini údajně pravdivé nejsou, neboť se prý 30 (listopadu?) měla konat schůze, jejímž předmětem měly být již zmíněné zákazy. Tato schůze však byla odložena a nový termín není znám.

Podle Firearms United se zatím nejedná o "oficiální" politiku komise, ale spíše asi měly prosáknout zákulisní informace a především myšlenkové pochody anti-gun lobistů. Nicméně střelecké organizace byly požádány o zaslání svých stanovisek k této problematice. Je dobře, že finský ministr vnitra má na věc svůj názor a bude ho i aktivně prosazovat.

Marta Kyršová

https://www.facebook.com/FirearmsUnited/posts/901324006626941

 

Monitoring médií

  • 31.12.2023 Jiří Přibáň: Bezpečnostní rámy vytvářejí falešnou iluzi klidu, univerzity musejí zůstat otevřené
  • 24.12.2023 Přísnější zákony osamělé střelce neodradí, tvrdí šéf spolku majitelů zbraní
  • 24.12.2023 Regulace problém neřeší, říká šéf sdružení hájící legální držitele zbraní
  • 19.12.2023 Střelnice musí pryč, hluk je nad limit
  • 06.11.2023 Protest proti hluku ze střelnice

Další články