LEX logo

 

Že Evropská komise zneužije teroristické útoky v Paříži k dalšímu utahování šroubů na poli legálního držení zbraní, asi každý očekával. A Brusel v tomto ohledu opět nezklamal. Firearms United na svých webových i facebookových stránkách zveřejnilo článek, odhalující zákulisní praktiky Evropské komise a některých evropských politiků.

Původně měla být nová evropská směrnice o zbraních a střelivu předložena až příští rok, ovšem po útocích v Paříži se Generální ředitelství pro vnitřní věci (DG Home) rozhodlo projekt urychlit a nová směrnice bude předložena již ve středu.

O této směrnici však byla informována také polská eurokomisařka Elizabeth Bieńkowska, která má v Unii na starosti společný trh. Ta se rozhodla o interní, a ještě neoficiální informace podělit veřejně. (Stejně tak jako to nedávno učinil finský ministr vnitra). Nová směrnice tedy například navrhuje:

  • zakázat samonabíjecí pušky AK-47 (ale pravděpodobně také všechny samonabíjecí pušky mající vzhled pušek vojenských),
  • zakázat prodej zbraní a střeliva přes internet,
  • regulovat dostupnost zbraňových součástek,
  • zavést nová omezení pro sběratele zbraní,
  • omezit vlastnictví některých znehodnocených zbraní, které by mohly být snadno upraveny ke střelbě,
  • sloučení národních zbraňových registrů do jednoho celoevropského.

Tato situace názorně ukazuje, že EU dnes především představuje styčnou platformu různým zainteresovaným subjektům, které za zavřenými dveřmi „demokraticky“ něco rozhodnou pro blaho evropského lidu a pak jej pouze postaví před hotovou věc. Je jen dobře, že se našli politici, kteří opravdu chtějí jednat v zájmu evropských občanů místo, aby se svezli na vlně populismu, tak jako například ministryně vnitra Velké Británie, Theresa May. Ta prohlásila, že bude u svých evropských protějšků lobbovat za zpřísnění zbraňové legislativy Evropské unie. Jako kdybychom si snad v EU mohli legálně kupovat samočinné zbraně a raketomety. Tuto výsadu mají v Evropě bohužel pouze teroristé, jak ostatně ukázaly policejní razie ve Francii.

Možná opět nazrál čas, abychom jako občané svým politickým reprezentantům (nejen) v Europarlamentu dali najevo, co si o těchto „demokratických“ postupech EU myslíme.

Marta Kyršová

Psali jsme dříve v našem bulletinu: Závěry EU v oblasti nedovoleného obchodování se střelnými zbraněmi

Zdá se, že se Brusel probral ze své zdánlivé letargie a nejpozději začátkem roku 2016 můžeme od komise čekat nový legislativní návrh zákona o zbraních. První o tom informovalo Firearms United. Odkaz je i v češtině, takže si jej mohou přečíst všichni střelci:
http://www.consilium.europa.eu/cs/press/press-releases/2015/10/08-jha-fighting-trafficking-firearms/

Na oficiálních stránkách Generálního ředitelství pro vnitřní věci je stále ticho po pěšině.
Paní Katja Triebel také vydala zprávu pojednávající o vlastnictví zbraní v Evropě, obsahuje i statistické údaje a nechybí kritika ohledně dat prezentovaných EU a Small Arms Survey. Zpráva je pouze v AJ:
http://www.firearms-united.com/firearms-united-articles/67-gun-ownership-in-europe