LEX logo

Dave Spaulding

(Autor je bývalý policista s 28 lety praxe ve všech složkách a v současné době píše pro časopis Guns&Ammo)

Rozhodnutí nosit zbraň by člověk neměl přijímat bez uvážení. Pro někoho, například pro policisty nebo členy jistých vojenských jednotek, je nošení skryté zbraně prostě součást práce. Legálně ozbrojený občan by však měl takovouto volbu učinit teprve po pečlivém zvážení.

Nošení zbraně je něco, čemu musíte přizpůsobit celý svůj způsob života. Nemám potuchy, kolikrát už jsem slyšel žadatele o licenci k nošení říkat "Ah, já bych nikoho nezastřelil. Já chci tu zbraň jenom mít, abych ho mohl odstrašit." Taková osoba dělá obrovskou chybu. Zločinci ve vás vidí pouze možnost, jak dostat to, co chtějí; nevnímají vás jako lidskou bytost s cítěním a s rodinou. Jsou schopni vám ublížit nebo vás zabít rychleji, než přečtete tento odstavec.

Skutečnost je taková, že boj krátkou zbraní nablízko je událost rychlá, chaotická a krvavá, a kdo uvažuje o nošení zbraně pro tento účel, musí se sám sebe zeptat, jestli je schopen to zvládnout. Pokud ne, bude jeho zbraň pravděpodobně použita proti němu, až ji vytáhne na útočníka, aby ho postrašil. Za posledních třicet let (z nichž sedm jsem byl zaměstnán v okresním vězení) jsem mluvil s pěknou řádkou zločinců, a ujišťuji vás, že se nebojí zbraní, ale *odhodlaných lidí* se zbraní. A věřte mi - oni poznají rozdíl mezi odhodláním a předstíráním.

Takže pokud jste se rozhodli, že jste mentálně připraveni na nošení zbraně k sebeobraně, je načase popřemýšlet nad systémem nošení: zbraň, pouzdro, nosný systém (opasek), rezervní zásobník nebo rychlonabíječ, nějaký řezný nástroj, jako třeba zavírací nůž, a malá, ale výkonná baterka.

Nejdříve si musíte zvolit zbraň, protože na ní do určité míry závisí výběr ostatního vybavení. Vybírejte zbraň s vědomím, že jde o obrannou zbraň, u které se nemůžete spoléhat na to, že odhodlaného protivníka zastaví jednou nebo dvěma ranami, bez ohledu na ráži.

Nebudu zde diskutovat o zastavující síle, pouze řeknu, že podle mé zkušenosti čím větší střela, tím lépe. Současně ale větší a těžší střela vytváří větší zpětný ráz, zejména při užití lehké, kompaktní zbraně, které se používají pro skryté nošení. Pokud je zbraň tak silná, že nedokážete opakovaně střílet (ne víc než půl sekundy mezi výstřely, nebo ještě lépe třetina sekundy) a zasahovat s rozptylem dvacet, nebo aspoň třicet centimetrů, pak si vyberte takovou zbraň, s kterou to dokážete.

Nevybíral bych si nic slabšího než ráži 9mm/.38 Special. V minulosti se ukázalo, že lidé zasažení rážemi .22, .25, .32 a dokonce .380 pokračovali v boji, aniž si své postřelení vůbec uvědomili. Toto se sice může stát i u větších ráží, ale méně pravděpodobně.

Také si vyberte takovou pistoli nebo revolver, který vám dokonale vyplní dlaň střílející ruky, abyste zbraň při rychlé střelbě udrželi pod kontrolou. Kratší rukojeti se snáze utají, ale většině lidí se s nimi také hůře střílí.

Dále si ujasněte, kde chcete zbraň nosit. Největší chyba, kterou mnoho lidí dělá, je skrýt zbraň příliš hluboko, což činí rychlé použití obtížným, ne-li nemožným.

Dynamika přestřelky je asi takováto: Měl byste být schopen tasit zbraň za dvě vteřiny nebo méně a solidně zasáhnout pohyblivý cíl, a to ve svém vlastním pohybu. Pokud máte zbraň zastrčenou tak hluboko, že nezvládnete první krok, je vaše zbraň ve skutečnosti jen módní doplněk a je vám platná asi stejně, jako kdybyste ji nechali doma.

Rychlý přístup znamená, že tomu budete muset přizpůsobit svůj styl odívání. Nesnažte se skrýt zbraň v oblečení, které jste nosili předtím, než jste se rozhodli ji nosit. Popřemýšlejte nad tím, kde žijete, pracujete a cestujete, a pak si vyberte takové oblečení, aby vám patřičně zakrývalo zbraň a místo, kde je skrytá.

Při výběru oblečení musíte brát v úvahu prostředí, včetně počasí a místa. Vesta nebo sako, která je normální při cestě do práce, nemusí být správný výběr v turistickém obvodu, kde jsou saka neobvyklá, ale ledvinky jsou všude.

Zatímco pro nás, lidi od zbraní, jsou ledvinky a podobná zavazadla pouzdra na zbraň, většina lidí je považuje za pohodlný způsob nošení platebních karet, peněz, potřeb pro děti nebo fotoaparátů. Posuňte si ledvinku tam, kde obyčejně nosíte zbraň, a cvičte s ní. Výběr oblečení by měl být založen na požadavku splynutí s okolím, ale také dostatečného utajení. Je to prostě kompromis; zbraň musí být dobře skrytá, ale také snadno přístupná.

----------------------------------

Zdroj: Guns&Ammo, http://gunsandammomag.com/cs/Satellite/IMO_GA/Story_C/Concealed+Carry+Basics

profil autora http://www.theppsc.org/Staff/Spaulding/Dave.htm