LEX logo

Právo nosit zbraň je velká zodpovědnost. Nosíte s sebou zároveň právo, resp. moc nad životem a smrtí. Teoreticky. V praxi ani střelná zbraň není zárukou, že budete moci zastavit bezprostředně hrozící smrtelnou hrozbu. Odpůrci nošení (a vlastně i celého konceptu vlastnictví zbraně civilní osobou) budou tímto argumentovat pravděpodobně do konce světa. Šance že zbraň budete opravdu potřebovat je stejná asi jako šance být zasáhnutý bleskem, že zbraň je pro Vás a Vaší rodinu vlastně větší nebezpečí než gang násilníků, bla bla bla. Přesto je to ale sakra dobrý důvod mít ji v tomto případě u sebe. Chtěl bych podotknout, že to neznamená, že jste paranoidní, když si sebou chcete vzít Vaši pistoli. Jsou zde i další, ne-balistické výhody konceptu nošení zbraně. Zde jsou 3 nejdůležitější z nich ...

1. Nošení zbraně Vás dělá více zákona-dbalým občanem

Právo mít zbraň je křehké a v případě jeho porušení je předmětem bezprostředního a trvalého zrušení. Pokud se Vám z nějakého důvodu podaří přeměna ze zákona dbalého občana na usvědčeného kriminálníka, Vaše právo držet a nosit zbraň se ihned ruší. Netvrdím, že nošení zbraně zabrání držiteli zbraně v úmyslu např. vykrást banku (zejména když většina bankovních lupičů je dostatečně vybavena). Ale kdokoliv, kdo si hýčká a váží svého práva na zbraň si dvakrát rozmyslí spáchat nějaký trestný čin.

Ukázkový příklad: přítel mi nedávno nabídl "výměnu tělesných tekutin" s profesionálkou v tomto oboru. A přestože mladá slečna vypadala jako Samantha Gradoville, jsem samozřejmě spolehlivě informován o tom, že tato aktivita by byla nelegální. Takže i přes můj nedávný rozvod - událost oslabující více než být rozdrcen v tenise Martinou Navrátilovou - jsem jeho pozvání odmítl. Takzvané měkké drogy jsou pro mne také tabu.

Mohu Vás ujistit, že nejsem jediný ozbrojený občan, kdo si brouká "protože tě mám .... zákona dbám" při každodenním nošení.

Jiný příklad: jediný člověk, kterého znám kdo "nosí" a zároveň řídí jako šílenec, nosí odznak. Všichni ostatní jezdí v mezích předpisů a vyhýbají se silničním konfliktům a vzteku asi jako syfilisu (viz. výše). Můžete to brát jako "Nejezdím přes limit, protože nechci být zastaven a zastřelen horlivým policajtem", ale je to ten samý rozdíl.

Placení daní? Vyhýbání se JAKÉMUKOLIV druhu právních problémů? To také. Otázka zda zvyšování Vašeho zákona-dbalého postoje je osobní či společenskou výhodou je předmětem debaty. Ale čestnost má i své odměny. Jako například schopnost bránit sebe a své milované se zbraní v ruce v život ohrožující situaci, až do momentu kdy si Vás všemohoucí povolá tak jako tak.

2. Nošení zbraně z Vás dělá méně konfliktní osobou

Pár dní zpět jsem byl ve fitku zacvičit si, když se pán vedle mě rozhodl poklábosit si se svojí dcerou na svém mobilu. Když jsem mu připomněl, že předpisy tělocvičny zakazují telefonní rozhovory, reagoval, jako kdybych mu objel klíčem jeho Porsche. "Jsem zdejším členem už roky a pravidla znám. Pokud si myslíš že ..." nasadil jsem svůj zarputilý výraz a ignoroval jsem ho. To ho opravdu naštvalo. Tak jsem se přesunul.

Kdokoliv kdo nosí zbraň a má alespoň špetku zdravého rozumu (a tomu popisu odpovídají tisíce lidí) udělá cokoliv může, aby se vyhnul osobnímu konfliktu. Uvědomují si, že hlasitá hádka může následně vést k fyzické konfrontaci, která může vést k policejnímu zásahu, který zase může postupně vést k odebrání veškerých práv na nošení a držení zbraně(í). Nemluvě o možnosti, že možná budou muset použít v sebeobraně svoji zbraň, což také povede minimálně k pozastavení, ne-li odebrání práva na zbraň.

Nazývejte to např. anti-Zimmerman efektem - ten připouští, že spojení mezi ozbrojenou sebeobranou a vyhýbání se konfliktům není vždy stoprocentní. Tam kde je zbraň použita, zřejmě tato se zbraněmi spojená zdrženlivost přesáhla rámec VSL SMDSV (Vyhýbej se Stupidním Lidem na Stupidních Místech Dělající Stupidní Věci). Spousta, ne-li většina ozbrojených občanů, se vyhýbá místům, kde se mohou setkat s násilím.

Statistiky ukazují že lidé kteří nosí zbraň legálně jsou více zákona-dbalí než ti kteří ji mají nelegálně. Soudím, že je to proto, že lidé nosící zbraň legálně nechtějí o toto svoje právo přijít. Jistě, je to skupina lidí co si vybrali sami; takoví lidé budou ovšem pravděpodobněji zákona-dbalejší než průměrná populace.

3. Nošení zbraně Vás dělá lepším rodičem

Stačí si pročíst rubriku "Nezodpovědný vlastník zbraně" (anglicky), aby člověk pochopil, že někteří zbraň třímající rodiče úplně nepochopili bezpečnost zacházení se zbraní: nechají svoji zbraň nezabezpečenou s tragickými, téměř Darwinovskými následky pro své potomky. (Toto ovšem zahrnuje i policisty). Drtivá většina majitelů zbraní ale nejsou zodpovědnými, jen co se týče zbraní, takoví rodiče učí býti zodpovědnými i své děti.

Známe první část tohoto tvrzení, protože nám ho sděluje p. Krafft (anglicky) i s množstvím podložených statistických dat, aby se zastavila Bradyho kampaň prevence násilí se zbraní (The Brady Campaign to Prevent Gun Violence) (anglicky). Ne tak docela, ale pokud odpůrci mohou používat onen "zdravý selský rozum", my můžeme také. Fakt že miliony dětí nezastřelí sebe či své blízké se zbraněmi svých rodičů nám říká, že je někdo prostě naučil NEhrát si s těmito zbraněmi.

Nošení zbraně je ten nejlepší způsob jak naučit své děti o bezpečnosti zacházení se zbraní. Pokud mají jednoho nebo oba rodiče, kteří "nosí", naučí se pomocí příkladů, že se střelnou zbraní se musí zacházet s respektem a ostražitostí. Jejich bezprostřední setkání se s nošením zbraně jim pomůže zůstat v bezpečí před zbraněmi jiných lidí, protože koneckonců žijeme v zemi doslova poseté (příležitostně) zbraněmi. Děti se naučí nechat zbraň na pokoji a naučí se s ní zacházet, pokud by ji potřebovaly.

Nesmíme také zapomínat na lekce občanské výchovy. Když dítě uvidí rodiče "nosit", učí se, že zákona-dbalý občan musí převzít zodpovědnost za vlastní bezpečnost. Děti rodičů, kteří nosí zbraň také pravděpodobně uslyší pár informací o Druhém Dodatku a o tom jak chrání individuální svobodu před vládní tyranií. Není na tom nic špatného, a spíše spousta dobrého.

Tak tady to máte: 3 "okrajové" výhody pro Američany, kteří si zvolí uplatnit výše zmíněné právo držet a nosit zbraň (To keep and bear arms) nošením a držením zbraně. Příště až s Vámi bude chtít nějaký odpůrce debatovat nad výhodami a nevýhodami ozbrojené sebeobrany, můžete obrátit jejich argumenty proti nim samotným. Nosíte zbraň pro dobro společnosti, osobního vývoje a - samozřejmě - dětí.


Původní zdroj : href="http://www.thetruthaboutguns.com/2012/06/robert-farago/three-ways-carrying-gun-makes-you-a-better-person/

Autor původního textu Robert Farago je provozovatelem serveru Pravda o zbraních (The Truth About Guns).

Článek je publikován se svolením vydavatele. Do češtiny přeložil Slavomír Matoušek.