LEX logo

Otázka první:

Souhlasíte s právem řádných občanů vlastnit, držet a nosit zbraně pro účely sběratelství, lovu, sportu, výkonu povolání a sebeobrany?

Otázka druhá:

Souhlasíte s tím, aby legislativa týkající se vlastnictví, držení a nošení zbraní řádnými občany zůstala v kompetenci členských států?

Otázka třetí:

Podporujete současnou aktivitu Evropské komise k omezení práva řádných občanů vlastnit, držet a nosit zbraně, která porušuje zásady subsidiarity definované v Lisabonské smlouvě?

Celý text dopisu s otázkami od sdružení LEX, z.s. zde.


odpověď jsme obdrželi e-mailem: Karel Mašlík, Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. 27.04.2014

Dobrý den,

zasílám odpovědi na Vaše otázky. Upozorňuji, že mé odpovědi se mohou, ale nemusí, plně shodovat s oficiálním názorem strany, za kterou kandiduji a jejímž jsem místopředsedou. Pokládejte je proto, prosím, pouze za osobní názor kandidáta č. 3 na kandidátní listině RSČMS.

Ad 1) Souhlasím s tím, aby řádný občan, který prokáže fyzickou, psychickou i morální způsobilost, byl oprávněn držet střelnou i jinou zbraň a užívat ji k účelům, popsaným ve Vaší otázce. Je známým faktem, že zločinec si vždy obstará zbraň poměrně pohodlně, zatímco slušný občan musí překonávat řadu legislativních i jiných překážek.

Ad 2) V souladu s pohledem na EU jako na byrokratického molocha, měnícího se stále více v totalitní superstát a věznici národů, jsem zcela přirozeně a jednoznačně pro to, aby i legislativa týkající se tématu zbraní byla výhradně v kompetenci jednotlivých zemí.

Ad 3) Jak už vyplývá z mých předchozích odpovědí, jsem rozhodným odpůrcem jakýchkoliv aktivit neototalitních komisařů Evropského svazu ( European Union ) směřujících k omezení práva řádných občanů k vlastnictví zbraní.

S pozdravem

Mgr. Karel Mašlík,

1. místopředseda RSČMS


odpověď jsme obdrželi e-mailem: Jiří Dufek, Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. 28.04.2014

1.) ANO - právo občanů nosit zbraň na ochranu.

2.) ANO - toto právo má být plně v kompetenci příslušného státu.

3.) NE - evropská unie nemá právo omezovat v tomto směru občany ani členské státy.

Za RSČMS - Jiří Dufek, předseda strany a kandidát do voleb do EP.


odpověď jsme obdrželi e-mailem: Roman Sláma, Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. 29.04.2014

Vážený pane,

nevím jestli je Vám známo, že republikáni tuto otázku (či otázky) řešili ve svém programu již před 24 lety. Naše stanovisko se za tuto dobu nezměnilo. Právo bezúhonného člověka vlastnit zbraň na svou obranu chápeme jako jedno ze základních práv člověka. Aktivity nějaké eurokomisařky zbavit Evropany tohoto práva jsou pro nás tudíž nepřijatelné. V této souvislosti jsou velmi zajímavé souvislosti ve zmíněné snaze eurokomisařky Cecilie Malmström, se zaoceánskými snahami podobně zbavit občany USA jejich základního práva na vlastnictví zbraně. „Někdo“ zřejmě velmi stojí o to, aby veškeré euroatlantické obyvatelstvo zůstalo bezbranné. Už jste si položili otázku PROČ?!

V tomto smyslu jsme již přede dvěma týdny odpovídali i na dotazy pana Kopeckého z OUTSIDERMEDIA.CZ http://www.outsidermedia.cz/Deset-otazek-pro-Eurovolby-2014-Republikanska-strana-Cech-Moravy-a-Slezska-1.aspx , tyto dotazy a odpovědi jsou vyvěšeny i na našem webu RSČMS http://rscms.cz/10-odpovedi-pro-outsidermedia-tedy-vlastne-jen-8/

Takže nyní už jen v krátkosti

Na Vaše tři otázky v příloze odpovídáme jednoduše: č.1 – ANO, č.2 – ANO, č.3 – NE.

S pozdravem a přáním hezkého dne

za Republikánskou stranu Čech, Moravy a Slezska

Roman Sláma, místopředseda strany a kandidát do EP