LEX logo

Za stranu LIBERÁLOVÉ.cz odpověděl Mgr. Milan Hamerský.

liberal-logo-zlut2.JPG

Otázka první:

Před neuskutečněnými mimořádnými volbami do Parlamentu ČR Vám sdružení LEX zaslalo otázky týkající se Vašeho názoru na segment zbraní a ozbrojených občanů. Protože od té doby neuplynulo mnoho času, chceme se zeptat, zda je Váš názor totožný s Vašimi původními odpověďmi. Pokud se změnil, prosím, uveďte v čem.

Poznámka: Původní otázky ke zrušeným volbám 2009 jsou na konci tohoto dopisu.

Otázka druhá:

V nedávné době proběhla konference „Sport a stát“, kde bylo konstatováno, že i v době hospodářské krize se stát nezříká podporování sportovních aktivit. Střelecký sport je svojí členskou základnou jedním z největších sportů. Státem jsou podporované pouze olympijské discipliny a akční discipliny (IPSC, LOS aj.) jsou zcela opomíjené, přestože v nich nesporně patříme ke světové špičce a tyto discipliny vychovávají občany k disciplinova¬nosti, respektu k životu a zbrani a vlastenectví. Myslíte si, že by i v této době bylo možné tento sport finančně podporovat a jak ?

LIB: odmítají státní podporu vrcholovému sportu, na krajské a komunální úrovni je správně podporovat mládežnický sport.

Otázky ohledně práva zákona dbalých občanů vlastnit střelnou zbraň:

1)    Jakým způsobem chcete konkrétně zvýšit bezpečnost občanů před běžnou „malou“ i násilnou kriminalitou?

LIB: Posílením profesionality policie.

2)    Budete podporovat možnost  účinné (sebe)obrany i za pomoci palné zbraně? (tedy i možnost zbraň za jasně definovaných objektivních podmínek získat a nosit?)

LIB: ANO

3)    Jste pro zpřísnění podmínek pro získání zbrojního průkazu a zbraní v ČR? Pokud ano, proč a jakou formou?

LIB: Nejsme pro změnu zákona.

4)    Jak chcete konkrétně zajistit, aby občan, který byl prokazatelně napaden a v sebeobraně útočníka poškodil, nebyl neúměrně šikanován ze strany soudů, respektive státních zástupců (například vyšetřovací vazbou tam, kde zjevně není nutná)? To se často děje v takové míře, až to je pro postiženého likvidační.

LIB: Právní stát je třeba budovat pro všechny situace. Chceme opdolitizovat policii, a zrušit jeden (nadbytečný) soudní stupeň (vrchní soudy).

Otázky týkající se bezpečnostní politiky státu:

1)    Na jakých základech budete formulovat bezpečnostní politiku státu vzhledem k zákona dbalým soukromým držitelům palných zbraní?

LIB: Necítíme potřebu měnit současnou úpravu. Jedním z klíčových problémů našeho práva je jeho nestabilita a neustále změny, proti tomu zásadně vystupujeme.

2)    Je dle Vašeho názoru prospěšné, aby se při případné novelizaci civilní zbraňové legislativy zapojili do procesu připomínek i odborníci mimo řady státních orgánů, např. ze zájmových a profesních sdružení?

LIB: Samozřejmě.

3)    Souhlasíte se systémem, který Američané trefně nazývají „podporujte svého šerifa“, kdy policista není zbytečně popotahován za zákroky provedené proti skutečným pachatelům?

LIB: S nárůstem profesionality policie, ano.

4)    Jste pro zvýšení pravomocí policie a pokud ano, v jakých oblastech a proč?

LIB: Současná situace není optimální, především rozdělení kompetencí mezi státní a obecní policie, otázka inspekce, výsluhy, atd. Šli bychom cestou komplexní změny posilující profesionalitu /odbornost, zajištění/ policie.