LEX logo

Dne 5.4. se v areálu květnické střelnice Parabellum sešli zástupci sdružení Lex a Legis Telum, aby podepsali memorandum o navázání spolupráce (viz níže). Pozvání přijali a zúčastnili se také zástupci České zbrojovky, muničky Sellier&Bellot, Asociace výrobců a prodejců zbraní a střeliva, a Českomoravské myslivecké jednoty.

Po přečtení a podpisu memoranda, které podepsali předseda Legis Telum Ing. Ludovít Miklánek za slovenskou stranu a předseda sdružení Lex Ing. Zdeněk Blažek za českou stranu, oba pronesli několik slov k významu memoranda a spolupráce obou sdružení.

Dále vystoupil výkonný ředitel Lexu Stanislav Gibson, aby při této příležitosti poděkoval jednomu ze zakládajících členů sdružení Lex, panu Jiřímu Ottovi, za jeho práci a úsilí, které vložil do budování sdružení.

Poslední část setkání se odehrála na střelnici, kde si hosté mohli vyzkoušet krátkou situaci dle pravidel Lidové Obranné Střelby.

Memorandum o navázání spolupráce mezi občanskými sdruženími LEX a Legis Telum

I. Sdružení Lex, občanské sdružení (dále jen „LEX“) působí od roku 1998 na území České Republiky s cílem chránit práva legálních držitelů střelných zbraní, prosazovat práva a právem chráněné zájmy všech občanů. Občanské sdružení Legis Telum – Sdružení vlastníků střelných zbraní (dále jen „Legis Telum“) od roku 2010 působí a sleduje stejné cíle na území Slovenské republiky.

II. Sdružení Lex a Legis Telum se rozhodly navázat vzájemnou spolupráci, která bude vykonávána na základě následujících společných principů:

1. Soubor lidských práv a svobod v podobě garantované Listinou práv a svobod, která je součástí ústavního řádu České i Slovenské Republiky, je minimálním nepřekročitelným standardem, vymezujícím vztahy mezi jednotlivcem a státem.

2. Zvyšování právního povědomí občanské společnosti je zásadní faktor významný ve vztahu k problematice držení a nošení střelných zbraní.

3. Je v zájmu obou signatářů zabezpečit spolupůsobení na republikové a mezinárodní úrovni, zejména směrem k zefektivnění a liberalizaci právní úpravy na úseku zbraní a střeliva.

4. Signatáři budou vzájemně koordinovat akce cílené na zvyšování právních a jiných teoretických i praktických znalostí, souvisících s držením a nošením střelných zbraní.

5. Signatáři budou koordinovat zprostředkovávání právní pomoci členům sdružení na území obou republik.

III. Sdružení LEX a Legis Telum se budou setkávat jednou ročně nebo na žádost jednoho sdružení ke konzultacím.

V Praze dne 5. dubna 2012 V Bratislavě dne 4. dubna 2012

Ing. Ludovít Miklánek, předseda Legis Telum:

Chtěl bych poděkovat za toto navázání spolupráce a rozšiřování vzájemných vztahů, protože naše problémy jsou specifické, ale jsou velmi podobné. Poněvadž naše země mají k sobě blízko i historicky a struktura zákonů o zbraních je velmi podobná, setkáváme se se stejnými problémy, se stejným vnímáním lidí, a bohužel i se stejnými útoky na naši adresu, kdy v současnosti převládají trendy určitým způsobem potlačovat sociální funkci držení zbraní a výroby zbraní, kdy jsme bohužel napadaní a podezřívaní už jen proto, že chceme a můžeme držet zbraň a střelivo. Proto jsem velmi rád za toto memorandum a doufám, že je jen prvním z mnoha memorand a smluv o spolupráci s dalšími zeměmi, protože v rámci přístupu Evropské Unie lze očekávat, že to v některých oblastech nebude pozitivní. Je výhodou, že střelci tvoří určitou část stabilní občanské základny, která s ohledem na požadavky, které musí podle zákona splnit, má jisté právní povědomí a věřím, že i tato naše činnost přispěje k tomu, aby občanská práva nebyla omezována, ale spíše aby se nám podařilo otevřít pole diskuse ohledně prospěšného držení zbraní a střeliva občany obou zemí.

Ing. Zdeněk Blažek, předseda sdružení LEX

Myslím si, že pro nás je tato spolupráce velmi důležitá, protože máme proti sobě velice dobře organizovanou úřednickou mašinérii napříč celou Evropskou Unií a nevíme, co se kde může vynořit za nápad - viz naposledy navrhovaný zákaz IPSC v Holandsku. Jsme tedy vystaveni soustředěnému tlaku mezinárodních aktivit, a přitom střelci funkční mezinárodní spojení nemají. To, co v současnosti existuje, se ukazuje jako zcela neakceschopné a pro účely obrany práv občanů legálně nabývat a držet, eventuálně nosit zbraň nemá valný význam. Čili pokud chceme, abychom si toto právo do budoucna zachovali, myslím si, že mezinárodní spolupráce je navýsost důležitá, protože se musíme být schopni postavit soustředěnému tlaku, který může přijít z Bruselu. Mezinárodní organizace také může pomoci v lokálních záležitostech jednotlivým malým zemím minimálně tím, že lépe shromáždí data, může lépe zpracovat některé statistiky a podobně. To už je ale záležitost budoucnosti, ke které jsme teď učinili první krok. Takže se těším na naši spolupráci a doufám, že se rozšíří i na další země okolo nás.