Letos v září se dočkáme po dlouhotrvajících omezeních konání 26. mezinárodní výstavy myslivosti, rybářství, včelařství a pobytu v přírodě Natura Viva. Výstava se bude tradičně konat v Lysé nad Labem. Právě tam před pěti lety spolky LEX - sdružení na ochranu práv majitelů zbraní a Českomoravská myslivecká jednota podepsaly dohodu o vzájemné spolupráci.

Spolupráce se týká oblasti zachování práv majitelů zbraní pro všechny legální účely, mezi nimiž má myslivost významné místo, jednak vzhledem ke svému působení na utváření kultury spojené s přírodou, ale zejména hospodářským propojením s lesnictvím a zemědělstvím.

Uzavření dohody urychlila snaha Evropské komise o zpřísňování zbraňové legislativy, která již v té době zesilovala tlak na legislativu jednotlivých států, který nakonec vyústil v nechvalně známou směrnici.

Období posledních pěti let je předsedou ČMMJ, z.s. Ing. Jiří Janota, který bude tento měsíc obhajovat svůj mandát. Během svého předsednictví se významně podílel na změně vnímání zbraňové legislativy mezi myslivci samotnými. Kooperace mezi různými částmi střelecké veřejnosti je tak v současné době mnohem snazší než dříve. S Ing. Janotou jsme spolupracovali především v rámci připomínkového řízení k novelizaci zbrojního zákona, ale i v oblasti aktivit, které se snaží zmírnit dopady nových restrikcí týkajících se používání olova ve střelivu.

LEX z.s. má zájem na dalším rozvíjení dosavadní spolupráce s ČMMJ, z.s. Přejeme tímto panu předsedovi úspěch v nadcházejících volbách, aby mohl i nadále působit v čele naší největší myslivecké organizace.