LEX logo

Z čísla 5/2014 časopisu ZBRANĚ & NÁBOJE jsme převzali tento zajímavý a nejen pro držitele ZL velmi aktuální rozhovor:

 Nebojte se BRÁNIT!

 Mgr. Pavla Černého, policejního podplukovníka ve výslužbě a jednoho z prvních přispěvatelů časopisu ZN, zde asi šířeji představovat nemusíme. Většina našich čtenářů ví, že jde též o autora mnoha výcvikových publikací a uznávaného instruktora s mezinárodní působností. 

V současné době se však tato osobnost „českého střelectví“ postavila do čela snah, které by měly čelit možným negativním legislativním změnám v oblasti zbraní. My jsme se měli v této souvislosti nedávno příležitost se jej zeptat na několik otázek:

Co vás přivedlo na „válečnou stezku“?

Oblastí, která mě především nenechává chladným a nyní nás donutila postavit se takovým hrozbám, jsou současné aktivity komisařů EU ohledně „všeobecné regulace soukromých zbraní“ v jednotlivých státech Unie. Má oficiálně jít o „sjednocující evropské legislativy“ v této oblasti – vše v rámci „boje proti násilí, kriminalitě a nelegálním zbraním“. Údajně tato problematika dle EU vyžaduje rapidní „zvýšení kontroly“ soukromých zbraní – tedy těch legálně vlastněných. Což v důsledku může znamenat unifikaci zákonných norem se zeměmi, kde je kriminalizován i zavírací nůž v kapse nebo pepřový sprej.

Podle názorů některých střeleckých skupin by se to týkalo spíše jen zbraní na sebeobranu?

Je reálné, že by se omezení týkala nejen skupiny legálních zbraní, vlastněných pro sebeobranné účely, ale také by se nevyhnuly i zbraním sportovním a loveckým. Tedy mohlo by to dost zásadně ovlivnit i sféru střeleckých soutěží i myslivectví.

Jak by se takový „odzbrojovací“ scénář mohl realizovat?

Taková „odzbrojovací“ kampaň se bude tvářit tak, aby byla bezpečnost se zbraní a možnost jejího zneužití co nejlépe ošetřena - s čímž nejde pochopitelně nesouhlasit. Po nějakém excesu se zbraní se pro všechny majitele zbraní zavedou povinné psychotesty. Cena takového lékařského úkonu je asi 3 000 korun. Následně, po dalším selhání nějakého střelce bude rozhodnuto o nutnosti konání průběžných. Kdo stojí o to dále mít zbraň, toto bude muset strpět (a uspět) každý rok. A to bude stát další 3000 Kč. Zdraží i kolky pro různé úřední úkony. Bude tak rozhodnuto, že ten kdo chce dále mít to „privilegium“ mít zbraně, bude za ně také muset adekvátně zaplatit.

Nehezké vyhlídky a velké náklady. To ale asi nebude všechno…

Po případné kauze odcizení většího počtu zbraní bude rozhodnuto, že musí být do budoucna zbraně mnohem lépe zabezpečeny. Následná vyhláška upraví povinnost jejich uložení tak, že bude následně nutný trezor té nejvyšší třídy (což je např. bezpečnostní třída 4 řekněme pro 1 – 2 zbraně a třída 5 pro zbraní více) a ještě navíc doplněný kamerovým systémem a alarmem. Náklady na „přechovávané“ dvě pušky a pár patron se tak mohou snadno vyšplhat na cca 100 – 200 tisíc.

Navíc, do zákona se potichu vpraví, že musíte kdykoli fyzicky prokázat bezpečné skladování orgánům policie – ta tak bude mít neomezený přístup k vám domů – jako je tomu dnes u majitelů zbraní kategorie A. Ať jsou ti „ozbrojenci“ konečně pořádně pod kontrolou státu. Zatím peněžně shrnuto – 16 tisíc ročně + tipneme tak např. 150 000 dalších za nutné zabezpečení. Za dalších 5 let je tam každý majitel zbraně za nějakých 230 tisíc – a to si ještě ani vlastně nevystřelil.

Pak už asi myslivců a sportovních střelců zbraně už moc mít nebude. Sami a dobrovolně se již vzdávají svých zbrojních průkazů (tedy už jen ti, co po pár letech obstáli v každoročních psychotestech i zkouškách) a zoufalí dávají do prodeje své zbraně. Za ty však moc peněz pochopitelně nedostanou – když, tak už jen pouhý zlomek své dávné hodnoty, protože se jich nyní zbavuje každý a toho, kdo by chtěl (a měl na to) je méně a méně. Prodejny zbraní jsou komisními kousky přeplněné, zákazníci postupně mizí. Ti kdo ty své již nechtějí (a nemohou prodat), pak ještě musí platit nemalé peníze za jejich likvidaci.

Avšak nejde jen o peníze. To vše v praxi ale znamená také vlastně likvidaci jak myslivosti, tak četných disciplin sportovní střelby, včetně té olympijské.

Je možné, abychom skutečně dopadli jako v Anglii, kde nemají pomalu ani nože?

Snadno. Logicky, musíme svými pro ně velmi liberálními zákony, sice naprosto bezproblémovými a funkčními, dosti dráždit ty, kteří ve jménu falešné humanity odzbrojili své společnosti. Palnými zbraněmi to však v mnohých zemích Evropy jen začalo. Proto se to paradoxně u nás týká i těch, kteří zbraně „nemusí“.

Jde o to, co do takové nové legislativy následně spadne. Pak bude kriminalizován např. teleskopický obušek v autě, pepřák v kapse, nebo nůž na opasku trempa. Kde to skončí, to velmi názorně ukazují nyní na Západě. Slušný občan se připraví o možnost účinné a spravedlivé obrany, zatímco gauneři neuznávající pochopitelně jakákoliv pravidla, si zbraně vždy seženou. A vzhledem k tomu, že budou vědět, že jejich oběť nic mít ke své obraně vlastně nemůže, to se to pak loupí, přepadá a znásilňuje.

A kriminalita jde ověřeně strmě nahoru. Není divu - jak se trefně říká, „pět z pěti zločinců preferuje neozbrojenou oběť“. Přitom, většina útoků kolem je zapříčiněna ne prostředky sebeobrannými, ale prostými předměty denní potřeby – a ty zakázat či sebrat půjde lidem sotva. Zeptejte se kriminalistů, čím je pácháno nejvíce vražd – jde z 90 procent o kuchyňské nože, sekáčky, sekery, šroubováky, kameny, prostě, co leží kolem. To bychom pak dopadli jak ve filmu O šípkové růžence, vše špičaté a ostré by zkrátka muselo zmizet…

Co byste chtěl vzkázat těm, co chtějí své zbraně a sebeobranné prostředky mít a dále používat?

Jen jedno – pokud se nechcete dožít nastíněných apokalyptických scénářů, udělejte alespoň jediné a ne zas tak moc složité - podepište nedávno odstartovanou petici. Lepší něco málo nyní udělat, než potom jen zbytečně a pozdě hořekovat. Musí nás být hodně – ale to je reálné. Jen střelců je kolem 350 tisíc.

Když k tomu přičteme vyznavače airsoftu, paintballu… A pak také ty, co chtějí uchovat nárok na sebeobranný prostředek pro sebe a svou rodinu. Je to opravdu obrovská masa lidí. Statisíce občanů a jejich jasná vůle. To už potom nemohou páni shora ignorovat. Jak ti u nás, tak i ti z Bruselu. Nedopadněme jako bezbranné ovce, takové nás totiž zřejmě chtějí mít. Je to nyní jen na nás. Nebojte se bránit…

Více na facebooku (SWTT TacticalTraining.cz) aktuálně www.peticezbrane.cz

Text: Zdeněk Kašťák, foto: Archiv Pavla Černého

 

Osvěta a zas osvěta - to může probudit jak ty, co si dosud neumí představit, že by o své zbraně mohli přijít, tak i běžnou veřejnost, která je velmi často negativně ovlivněna tendenční „démonizací

Zbraně nejsou ani špatné a ani dobré. Jsou vždy jen takové jako je ten, kdo je právě užívá...

 


Článek publikujeme s laskavým svolením šéfredaktora časopisu ZBRANĚ & NÁBOJE.

Celé číslo časopisu si můžete též prolistovat v náhledu na Publero: ZBRANĚ & NÁBOJE č. 5/2014.