LEX logo

Na letošní pravidelnou valnou hromadu občanského sdružení LEX o.s., která se proběhla v Praze dne 9.11.2013, přijala pozvání Maria Butina, předsedkyně ruské oganizace Право на оружие (výslovnost [práva na arúžije] = The right to bear arms = právo na zbraň).

Členové představenstva a další členové LEX o.s. pro ni připravili doprovodný program. V pátek během dne jí byly, nově zvoleným členem představenstva a hlavním organizátorem její návštěvy Karlem Matějkou, předvedeny významné reprezentativní pražské obchody se zbraněmi a střelivem. Následně pak navštívila pražskou střelnici Avim. Večer proběhlo oficiální přivítání představiteli LEX o.s. (zastoupenými Tomášem Trávníčkem, Karlem Matějkou a Jakubem Smetánkou). Přítomni byli též naši přátelé a kolegové Ľudovít Miklánek a Daniel Tureček zastupující slovenské organizace Legis Telum respektive LOS-SK a pochopitelně zástupci našich mediálních partnerů David Karásek (Střelecká revue) a František Mikyna (ZBRANĚ & NÁBOJE).

V rámci tohoto setkání se účastníci vzájemně seznámili s legislativními úpravami zbraní v jednotlivých zemích a vzájemně se utvrdili v potřebě užší spolupráce na mezinárodní úrovni. Tato část sama o sobě svým rozsahem vydá na několik článků, a proto jí bude dán prostor v budoucnu.

Sobotní valná hromada

Veřejná část valné hromady byla ve znamení důležitých hostů a zároveň iniciativy, kterou spustila evropská komisařka Cecilia Malmström. Zajímavé teoretické i praktické postřehy k tomu přinesli naši kolegové ze Slovenska, s nimiž na těchto otázkách aktivně spolupracujeme. Pan Miklánek zrekapituloval situaci na Slovensku, především pak připomněl institut a principy slovenské castle doktríny.

Následně pak Mgr. Bačkovská z MV promluvila o schválené novele zbrojního zákona (na jejíž tvorbě se LEX o.s. aktivně podílelo) a o některých jeho technických aspektech. V závěru odpovídala na otázky z pléna.

Maria Butina (osobní stránky: http://mariabutina.ru/) v rámci veřejné části vystoupila se svojí přednáškou v anglickém jazyce (prezentace ke stažen v příloze pdf.) o situaci v Ruské federaci a okolních státech. Dále pak představila přítomným členům organizaci Право на оружие, její fungování, principy a úspěchy (především na poli mezinárodní spolupráce s organizacemi v okolních státech). O přestávce odpovídala na smršť otázek z řad představenstva i členské základny. Její nejdůležitější prohlášení „žijete ve zbraňovém ráji“ jistě většině přítomných připomnělo, že se situace v České republice - především zásluhou LEX o.s. – vyvíjí správným směrem. Věříme, že pro většinu členů bylo její vystoupení příjemným zpestřením a utvrdilo je v potřebě pokračovat v prosazování a udržení dosavadních výsledků.

Sobotní střelecký dýchánek na Květnici

Po skončení Valné hromady vzali členové organizačního týmu slečnu Butinu na střelnici Parabellum Květnice, kde proběhly střelby, focení a reportáže pro LEX o.s., ZBRANĚ & NÁBOJE a Střeleckou revue.

Nedělní Praha stověžatá

Nedělní den byl vyhrazen pro poznávání historie České republiky a kulturních památek Prahy. Kromě klasických lákadel pražské Královské cesty bylo s ohledem na počasí zařazeno i několik méně klasických, zato však o to zajímavějších atrakcí. Za zmínku jistě stojí například Muzeum voskových figurín, které svou bohatou sbírkou velikánů doby nedávno minulé způsobilo nemalé překvapení. V průběhu dne pak byly diskutovány další otázky zbraňové problematiky a plány budoucí spolupráce. Těmto informacím bude opět dán prostor v blízké budoucnosti.

Každopádně věřím, že bylo setkání pro všechny zúčastněné strany zajímavé a poučné. A děkuji všem zainteresovaným za spolupráci.

Jakub Smetánka - spoluorganizátor a čerstvý člen představenstva LEX o.s.


Maria Butina v PrazeMaria Butina v PrazeMaria Butina v Praze Maria Butina v PrazeMaria Butina v PrazeMaria Butina v Praze

Přílohy:
SouborPopis#Velikost
Stáhnout tento soubor (maria_butina_prezentace_eng.pdf)Pravo na oruzje prezentace  3549 kB