LEX logo

Namouduši, že takovou příručku jednou sepíšu. A proč to ?

V Lidových novinách ze dne 8.10. jsem se dočetl toto: „ Např. muž, který se na webu prezentuje jako Petr z Prahy, prodává na serveru Bazoš.cz samonabíjecí pistoli glock 19 C. „Může s toho mít velký problém. Prodej musí schválit policie a je otázkou, zda by k tomu došlo, když to prodává na takovémto nespecializovaném webu. Minimálně mu hrozí zabavení zbrojního průkazu“, upozorňuje Stanislav Gibson,“ atd.

No to je opravdu zdrcující téze a to jsem ani nebyl vožralej. Tak jak to bylo popravdě ?

Budu vám vyprávět veselou historku z natáčení. Zavolala mi redaktorka Lidových novin a jestli jí můžu něco vysvětlit. Není to ojedinělý případ, to se stává častěji. Ale o tom, že by to mělo být použito v článku nepadlo ani slovo, ale to čert vem. Neměl jsem důvod jí lhát, já lžu jen u soudu a tam se to musí. Dáma se v oblast zbraní vyznala opravdu jen velmi okrajově a to jsem velmi slušný, když to nazývám takto. Pletla si skupiny zbraní se skupinami na zbrojním průkazu a za znehodnocený samopal měla samopal, který nemůže střílet dávkou. (Což já tedy mám také, protože jak známo, „samopal vzor 26 má kadenci ta, ta, ta, ta, vy tupci“). A další perly, které jsem už raději zapomněl. Pak se mě zeptala na svrchu uvedený případ a co by z toho prodávající mohl mít. Odpověděl jsem, že nic, pokud dodrží všechny náležitosti. Že by chtěl prodat zbraň někomu bez ZP a nákupního povolení se nedá předpokládat, protože by musel být – a použil jsem krásné české synonymum pro velký jateční skot. To je o kriminál, protože na to policie nutně musí přijít. Potom následovala otázka, „a kdyby na to policie přišla a prodej se ještě neuskutečnil ?“ Pak by to byl minimálně přestupek na úseku zbraní a zabavení ZP by nutně následovalo, byla moje odpověď. A ještě jsem se pozastavil nad tím, že pan Petr prodává bouchačku právě na tomto serveru, když se tím vystavuje nebezpečí, že mu bude volat stádo stejných odborníků jako je ona a budou se domnívat, že zbraň se kupuje obdobně jako boty. Na to jsou specializované servery.

S přáním pěkného prožití svátků Velikonočních jsem se s dámou rozloučil a pomyslel si, že s úrovní vzdělání by se opravdu mělo něco dělat.

Co z toho vzniklo jste si přečetli v úvodu tohoto článku. A já jsem, tedy aspoň u těch, kteří tomu rozumí, za vola. Celé mi to připomíná vtip, který jsem dostal od Ivana Chludila, který je v článku také citován. Vtip je o českém politikovi, dejme tomu XY a zní:

Tiskové prohlášení. V minulém čísle jsme uvedli, že politik XY je z Brd. Správně mělo být uvedeno, že politik XY je zmrd. Tímto se obyvatelům Brd omlouváme. Takže i já se čtenářům Lidových novin omlouvám. A na redakci Lidových novin bych měl prosbu. Prosím, pozdravujte doktora Alzheimera. Je vidět, že s ním máte nadstandardní vztahy.

Moje rada zní: pokud se na vás obrátí novinář, chtějte vědět za jakým účelem. Pokud to bude článek, požadujte autorizaci.

Závěrem mi dovolte parafrázi jednoho zákona pana Murphyho. Redakce novin je jediný živý organismus se dvanácti žaludky a žádným mozkem.

Stanislav Gibson, t.č. vůl.