LEX logo

Již třicet let jsou ve Washingtonu, D.C. zakázány krátké zbraně a dlouhé musejí být uchovávány ve stavu vylučujícím okamžité použití. Již třicet let je hlavní město, s loňskou statistikou 29 vražd na 100 000 obyvatel, považováno za "hlavní město vražd" a nejnebezpečnější město USA.

Chtělo by se říct, že je to ukázka selhání kontroly zbraní - dokud se nezamyslíme nad úhlem pohledu. V jistém smyslu kontrola zbraní uspěla dokonale; připravila půdu pro kontrolu lidí.

Prohlédněte si následující obrázek. Není z Bagdádu, Kosova ani Jihoafrické republiky. Pochází z hlavního města Spojených států Ameriky.

UPOZORNĚNÍ

-----------

**Toto území bylo prohlášeno za**

**ZABEZPEČENOU ČTVRŤ**

-------------------------

**na rozkaz policejního náčelníka**

**Vjíždějící vozidla jsou povinna zastavit.**

**Řidiči jsou povinni prokázat svou totožnost.**

Vjíždějící vozidla budou zastavena za

účelem zjištění, zda řidič má platný důvod

ke vstupu do zabezpečené čtvrti. Řidič bude

požádán o prokázání totožnosti. Kdo této

žádosti nevyhoví, může být zadržen

pro neuposlechnutí podle článku 18

DCMR §2002.2.

**HRANICE**

**Hranice vyhlášené zabezpečené čtvrti:**

___________________________________________________

___________________________________________________

**DATA PLATNOSTI**

Počáteční datum: Čas: Konečné datum: Čas:

____________________________________________________

**DOTAZY?**

Kontaktujte Úřad strážní služby a školní bezpečnosti

na **(202) 576-6600** nebo navštivte **www.mpdc.dc.gov/nsz**

------------------------------------------------------------------

Washington, District of Columbia

Čtvrtek 5. června 2008

Velitelka washingtonské policie Cathy L. Lanier kvůli ozbrojenému násilí včera vyhlásila, že v severovýchodních částech Washingtonu bude tento víkend zaveden vojenský systém kontrolních stanovišť, na nichž budou zastavována a kontrolována auta. Podle ní to pomůže udržet zločince mimo tato území.

*(Pozn.překl: Velitelka Lanierová se nedávno "proslavila" také výrokem, že o nějakém úplném zákazu pistolí ve Washingtonu nemůže být ani řeči, protože policajti přece pistole mají.)*

V sobotu policisté začnou kontrolovat totožnost řidičů a ptát se, zda mají "platný důvod" k pobytu ve čtvrti Trinidad, například návštěvu lékaře nebo kostela, nebo návštěvu přátel nebo příbuzných. Pokud řidič takový důvod nebude mít, nebude vpuštěn.

Program zabezpečených čtvrtí je zatím poslední pokus v boji proti zločinu, vedeném velitelkou Lanierovou a starostou Adrianem M. Fenty, na kterého tlačí místní obyvatelé, aby nějak zastavil nedávný nárůst násilí. Poslední víkend byl obzvláště krvavý - sedm mrtvých, z toho tři ve čtvrti Trinidad.

*(Pozn.překl: Starosta Fenty nedávno také utrousil svou "perlu", když žádal Nejvyšší soud, aby potvrdil zákaz zbraní pro sebeobranu jako ústavní. Odůvodnil to tím, že "ať ústava říká cokoli, město není povinno stát a dívat se, jak lidé umírají".)*

"Na některých místech je potřeba jít mimo rámec obvyklých policejních metod," řekl Fenty na tiskové konferenci, kde byla tato akce vyhlášena. "Obsadíme území a úplně ho uzavřeme, a tím zabráníme střílení a obchodování s drogami."

Kontrolní stanoviště budou zastavovat auta přijíždějící k bloku 1400 na severovýchodní Montello Avenue, což je část Trinidadu sužovaná vraždami a jiným násilím. Podle sdělení úřadů budou policisté prohledávat auta, pokud budou mít podezření na zbraně nebo drogy, a budou provádět zadržení nespolupracujících, kteří budou obviněni z neuposlechnutí výzvy policisty.

Toto bude probíhat v náhodnou denní dobu a bude potrvá nejméně pět dní s možností prodloužení o dalších pět. Kontrolní stanoviště mohou být postaveny i v jiných čtvrtích, pokud o to velitelé pořádkové policie požádají a Lanierová to schválí.

Tato strategie, modelovaná podle podobných snah v New Yorku před deseti lety, není vzduchotěsná. Je mnoho možností, jak se dostat do Trinidadu, než pouze jednosměrná Montello Avenue. Také nebudou zastavováni chodci, což podle kritiky učiní program neúčinným.

"Předpokládám, že plán zní doufat, že zločinci do čtvrti nebudou chodit," řekl washingtonský radní Phil Mendelson. "Předpokládám, že je taky v plánu, že zločinec prostě řekne nějaký důvod a policie bude důvěřovat jeho čestnému slovu."

Lanierová se potýká s problémem ozbrojeného násilí od té doby, co v prosinci 2006 převzala funkci velitele policie. Zvýšila stavy pořádkové policie, obnovila oddělení specializující se na odstranění zbraní z ulic a vyměnila velitele v šesti ze sedmi hlídkových okrsků. V případě trojnásobné vraždy na Holbrook Street tento víkend byli policisté tak blízko, že slyšeli sérii výstřelů.

Tento program je zaměřen na nejproblémovější části města. V pátém policejním okrsku, který zahrnuje Trinidad, se již v tomto roce stalo 22 vražd, o jednu více než v celém minulém roce. Podle policejních statistik se od 1. dubna ve čtvrti Trinidad odehrálo sedm vražd, šestnáct loupežných přepadení a dvacet napadení nebezpečnou zbraní. V mnoha případech v Trinidadu a v celém městě padají výstřely z okének projíždějících aut, oběti jsou nacházeny v autech nebo jsou auta používána pro rychlý únik z místa činu.

"Snažíme se odstranit věci, které napomáhají páchání kriminality," řekla Lanierová.

Vedoucí osobnosti Amerického sdružení pro občanská práva včera prohlásily, že budou pozorně sledovat dění a pravděpodobně podniknou právní kroky.

--------------------------------------

*"Ti, kdož vymění základní svobody za trochu dočasného bezpečí, si nezaslouží svobodu ani bezpečí."*

- Benjamin Franklin, zakladatel a čtvrtý prezident USA

--------------------------------------

Zdroj: The Washington Post, Blog TWP