LEX logo

V noci ze 17.6. na 18.6. proběhlo v pražském OC Nový Smíchov jedno z největších cvičení IZS  nazvané Anděl 2019. V rámci scénáře otřásl obchodním centrem, naplněným tisícovkou figurantů včetně VIP osob, výbuch následovaný teroristickým útokem několika pachatelů, kteří zranili sto lidí.

 

foto: Policie ČR

 

Během několika minut byla budova obklíčena zásahovými jednotkami Speciálních pořádkových jednotek, Pohotovostních motorizovaných jednotek a policisty z řad Hlídkové služby, kteří eliminovali pachatele a postupně evakuovali většinu centra. V té době již na místo přijela Záchranná služba, která se postarala o raněné, desítce lidí však již nedokázala pomoci. K místu útoku přijelo také několik jednotek pražských hasičů, kteří pomáhali s troskami v nákupním centru a s vyprošťováním osob.

Zranění byli vytříděni podle vážnosti zdravotního stavu a následně transportování do nemocnice v Motole, kde byl vyhlášen traumaplán.

Evakuovaní civilisté byli po opuštění budovy podrobeni osobní prohlídce a kontrole dokladů pro případ, že by s nezúčastněnými osobami budovu opustili také pachatelé.

Účelem celého cvičení, na kterém bylo kromě 250 policistů nasazeno i sedm desítek záchranářů, hasičů, zdravotníků, vojáků a dalších skupin, bylo prověřit rychlost a efektivnost zákroku složek IZS, které společnými silami zvládly tento krizový scénář vyřešit za 2 hodiny a 39 minut.

Jako nadšený figurant jsem se této akce nemohla nezúčastnit a podělit se o několik důležitých doporučení pro civilní veřejnost, které z cvičení vyplynuly.
S vážně raněnými nikdy nemanipulujte

Dav nadšenců, který se pokusil poskytnout první pomoc vážně raněným, s lidmi zasaženými troskami manipuloval a pokoušel se je opakovaně společnými silami přesouvat, přestože ranění nereagovali na bolest a evidentně trpěli poraněním páteře.

Je jedno, jestli máte řidičák nebo zbrojní průkaz, obojí vás donutilo naučit se základy zdravovědy, které jasně říkají, že při poranění páteře se zranění nikam nenosí ani netahají. Hlavně, kam byste je v obklíčené budově chtěli nosit?

Hysterie davu je nevyhnutelná, držte se odděleně

V prvních okamžicích po výbuchu se chodbami zmítaly vyděšené skupiny lidí, které opakovaně přebíhaly chodby tam a zpátky a byli schopni kohokoliv zatlačit kamkoliv. Obvykle přímo do náruče pachatelů jako ovce na porážku. Najděte si odlehlé místo, kde budete od takových davů izolování, zachovejte co největší rozvahu a vydržte tam do příjezdu zásahových složek. Případně předstírejte smrt. Důležité však je zvolit si místo, jinak vám hrozí zadupání.

S teroristy nevyjednáte nic

Hrdinské pokusy o přemluvení pachatelů, aby měli srdce a zkusili zachránit vaše blízké, byli velmi živé a figuranti předvedli skvělé výkony. V reálu by si za takové hrdinství vysloužili rychlou popravu, protože vřeštící hysterka zbytečně brnká na nervy už tak rozzuřeným pachatelům.

Pokud si chcete zachránit zadek, vykašlete se na všechno. Když vám nařídí svléknout se do trenek, prostě to udělejte. Nejste totiž v pozici, kdy byste měli držkovat a pokoušet se o racionální argumenty. Pachatele vaše krvácející kamarádka nezajímá a nezajímáte ho ani vy. Jediné, co ve vás skutečně vidí, je potenciální hrozba.

Nenechte se zabít kvůli coolovému selfíčku

Přestože se jednalo pouze o nácvik, někteří figuranti se rozhodli ukázat „moderní realitu“ a při útoku teroristů demonstrovali na chodbách taktický přesun směřující k pořízení co nejlepších fotografií a videí… Odolávala jsem touze je v „záchvatu paniky“ nakopnout a mobily „neúmyslně“ rozšlapat. Ve skutečnosti bych jim takovým gestem rozbila tunelové vidění a možná i zachránila ten kousek zdravého rozumu, co v nich zůstal.

 A závěrem velké téma: zbraně

Co takhle si půjčit ten suprový „Sa vz. 58“, co terorista ve smrtelné křeči upustil?...

Zní to fantasticky, ale skutečně to není dobrý nápad. Tím, že převezmete pachatelovu zbraň si založíte na solidní průšvih, protože ozbrojené složky fungují pod velkým stresem a mohly by zapomenout na výzvu, abyste zbraň zahodili. V případě teroristického útoku také budete policii velmi špatně vysvětlovat, že držíte v ruce pachatelovu vražednou zbraň z dobrých důvodů a pravděpodobně půjdete odpočívat na pár hodin na lavičku do zadržovací cely, kde můžete v klidu popřemýšlet o adekvátnosti svého činu.

Smějete se? Já ne, protože jsem viděla figuranty, co to skutečně udělali…

Závěrem mě napadá snad jen krátká úvaha o tom, zda se neocitáme v době, kdy by se místo debaty o účinnosti naší prověřené zbraňové legislativy, neměla vláda v rámci ochrany svých lidí zamýšlet spíše nad tím, jak lépe informovat obyvatelstvo o bezpečném chování při vzniku podobných mimořádných událostí. Každá oběť má totiž větší šanci na přežití, pokud má v hlavě nastíněn aspoň nějaký krizový plán, umí si v rámci možností zajistit osobní ochranu a plně spolupracuje s bezpečnostními sbory.

Děkuji všem složkám za to, že se o mě jako o figuranta vzorně postarali, nenechali mě uhynout a že jsem měla tu čest se cvičení zúčastnit.

Chcete se podělit o další zkušenosti nebo máte připomínku?
Napište mi: Lenka Čapková, kontakt: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

 

foto: Pražští hasiči byli součástí cvičení „ANDĚL“