LEX logo

Opět se blíží doba vánočních svátků, kdy je čas na bilancování všeho, co se letos událo

Letošní rok byl hlavně ve znamení (ne)implementace eurokomisního (či spíše euronekompromisního) dobra, které na nás dolehlo v podobě novely původní směrnice o zbraních č. 477/EC/91.

Skoro by člověk zvolal: „Ha! Ivan! Přišel nečekán, nezván, chaloupku otočil a mě tím probudil!“ Jenže nebyl to Ivan, ba dokonce ani Vladimír, který je v současné době zdrojem všeho zla na této planetě a přilehlém vesmíru.

Mráz a studená sprcha tentokrát nepřišla z východu, ale zákeřně oběhla zeměkouli a udeřila na nás z bruselského ráje.

Celý rok proto probíhaly přípravné práce, diskuse, konference a rozvíjela se spolupráce napříč ministerstvy, spolky, sdruženími, sběrateli a dalšími občany a organizacemi, které stále ještě tvrdošíjně odmítají přijímat vyšší dobro a namísto toho staromódně používají selský rozum v kombinaci s právním citem.

Jak to dopadlo, uvidíme hned z kraje nového roku, kdy by odpovědná ministerstva měla uveřejnit své (zdaleka ne špatné) legislativní výstupy.

Kromě toho byl rok 2018 bohatý na různé sportovní, kulturní a společenské akce, jejichž „zlatým hřebem“ byla červnová oslava 20. výročí založení LEX  na střelnici Placy.

Osobně si myslím, že i přes všeobecnou nepřízeň dobrotvůrců byl tento rok skvělý. Minimálně proto, že propojil mnoho lidí, spolků a aktivit, které se sice potkávaly, ale nijak výrazně spolu dříve nespolupracovaly.

Zajímavější bude ale rok budoucí

Bude to nepochybně rok změn, ať na domácím poli v případě zbraňové legislativy, tak i na mezinárodním poli. Dobrokomsomolci se v době návrhu a přijímání eurosměrnice v letech 2015 až 2017 chovali, jako kdyby měli klíč od Boží prozřetelnosti.

Ovšem s končícím rokem 2018 přibylo na jejich tvářích mnoho vrásek, neboť si někdo uvědomil, že v roce 2019 nás (a hlavně je) čekají eurovolby a zvolení nové eurokomise.

Ti chytřější z euroelit již začali šlapat na brzdu svých slibů a představ. Ti ještě vychytralejší se již pomalu nechávají slyšet, že současný kurz EU není udržitelný a bude potřeba reforma. Ne, nebojte se, skutečně neprozřeli, ale spočítali si, že po eurovolbách mnoho z nich bude chodit do sídla EP či EK tak maximálně s turistickou visačkou.

Proto nezoufejte a přijďte příští rok k eurovolbám! U nás také soudruzi tvrdili, že komunismus je věčný. A nakonec nezůstal ani v Žitný... 

 

Vážení přátelé,
přeji vám vše nejlepší a hodně zdraví k prožití vánočních svátků a roku 2019!

Váš Tomáš Trávníček - prezident LEX jsoucího a bezpochyby i budoucího