LEX logo

Jak určitě víte, v orgánech Evropské unie se momentálně rozhoduje o novelizaci Směrnice o nabývání a držení zbraní. Návrh Evropské komise se paralelně projednává jak v Radě EU (což je orgán skládající se z těch ministrů členských států, kteří jsou příslušní projednávané otázce, zde tedy ministři vnitra a spravedlnosti) a v Evropském parlamentu. V Evropském parlamentu se návrh v současnosti nachází v přípravném výboru IMCO (Výbor pro vnitřní trh a ochranu spotřebitele).

Dosavadní jednání výboru IMCO jste možná viděli na záznamu. Zúčastnění poslanci z nesmyslného a nebezpečného návrhu Komise v podstatě nenechali kámen na kameni a shodli se, že má-li revize Směrnice řešit bezpečnostní problémy, aniž by zasahovala do práv bezúhonných občanů, musí se zásadně přepracovat.

Tohoto přepracování se v IMCO ujal tým osmi lidí, tzv. zpravodaj návrhu a sedm stínových zpravodajů (jeden z každé parlamentní frakce). Zpravodajkou návrhu se stala britská konzervativní poslankyně Vicky Ford, mezi stínové zpravodaje patří čeští europoslanci Dita Charanzová a Jiří Maštálka.

Po Velikonocích paní Fordová zveřejnila svůj první oficiální návrh, který z našeho pohledu není dokonalý, ale s původním návrhem se nedá srovnat. Nesmysly typu znehodnocení zbraní v muzeích, registrace maket a zakazování zbraní podle vzhledu byly nemilosrdně vyházeny a zdá se, že v tomto pojetí by revize Směrnice mohla být i užitečná – například velmi chytrou definicí, že za střelnou zbraň se považují pouze předměty obsahující alespoň jeden díl použitelný jako hlavní část ostré zbraně, čímž automaticky vypadávají různé makety, poplašňáky a podobné očividně neškodné předměty.

Přesto ale návrh obsahuje několik bodů, které by bylo potřeba revidovat. Jsou to:

  • výroba a úprava zbraní a střeliva má být vyhrazena pro podnikatele, což by v praxi znamenalo zákaz přebíjení nábojů uživatelem
  • všechny hlavní části zbraní mají nést neodstranitelné označení výrobce, země původu, roku výroby a sériového čísla. Zde spočívá problém jednak v tom, že plastové hlavní části (například těla některých pistolí) nelze označit neodstranitelně, a druhak zpětné uplatnění této povinnosti by znamenalo umístění tohoto moderního označení i na historické zbraně, což by snížilo jejich hodnotu.
  • přeřazení samonabíjecích zbraní vyrobených ze samočinných do kategorie A – zakázané. To u nás znamená mimo jiné všechny zcivilněné “kosy“ (SA-58). Přitom ani Evropská komise není schopna uvést konkrétní příklady zneužití takové zbraně k terorismu.

Nemyslím si, že by výše zmíněné nedostatky byly výsledkem cílené snahy uškodit. Je nutné si uvědomit, že zpravodajové a) nejsou odborníci v oboru, takže jim některé důsledky změn mohou uniknout, a za b) jsou pod velmi silným tlakem jak Komise, tak v některých případech i své vlastní vlády. Zde je na místě vyjádřit uznání paní Fordové, která smetla ze stolu několik omezení, která britská vláda otevřeně podporuje. Naše zdroje také tvrdí, že Komise je z návrhu paní Fordové absolutně běsná a dělá vše, co je v jejích silách, aby ho shodila. Proti tomu se rozhodně musíme postavit.

Takže teď přišel čas, kdy je znovu potřeba, aby každý držitel zbraně a každý, komu záleží na právu na držení zbraní, znovu sedl a napsal poslancům Evropského parlamentu. A tentokrát trochu jiným způsobem než minule. Pamatujte, že nepíšete lidem, kteří chtějí toto právo omezovat, ale kteří naopak toto právo brání. Je to Evropská komise, která vztekle trvá na co největších demonstrativních omezeních práva slušných lidí vlastnit zbraně a neštítí se žádné lži ani podvodu, aby tohoto cíle dosáhla. Evropský parlament se naopak ukázal být obranným valem, který drtivou většinu těchto útoků zastavil – a to zejména proto, že si jeho poslanci uvědomují svoji odpovědnost vůči občanům svých zemí, které v parlamentu zastupují.

Proto je v této chvíli potřeba, aby vás slyšeli – aby věděli, že si jejich postoje ceníte a stojíte za nimi, aby proti tomuto soustředěnému nátlaku z Bruselu vydrželi. (Koneckonců, europoslanci jsou na rozdíl od eurokomisařů volení, tak o koho jiného by se taky měli opřít).

Nebudu zde zveřejňovat žádný prefabrikovaný dopis, který by stačilo okopírovat, a to ze dvou důvodů.
Za prvé, i od samotných europoslanců vím, že osobní kontakt má mnohem větší váhu. E-mailu, ve kterém se autor představí, slušně popíše, v čem spatřuje problém a co od europoslance chce, věnuje politik (a ostatně každý, nejen politik) podstatně větší pozornost než prefabrikovanému spamu – už proto, že ví, že za každým takovým emailem je občan, kterému na té věci záleží natolik, aby si dal tu práci, sedl si a napsal mu.

Za druhé, právě to po vás teď chceme a potřebujeme. Abyste poslancům Evropského parlamentu ukázali, že držitelé zbraní jsou ochotni pro svá práva udělat víc než „CtrlC + CtrlV“. Oslovte je, představte se coby držitel legální zbraně (nebo občan, který přímo držitelem zbraně není, ale na právu držet zbraň mu přesto záleží), poděkujte jim za jejich dosavadní postoj (pokud vím, žádný český europoslanec návrh Komise nepodpořil), upozorněte je na ty tři výše uvedené problémy, vyjádřete jim podporu v dalším hájení vašich práv. Možná vás to bude stát deset minut nebo hodinu vašeho času – ale upřímně, kdo není ochoten pro svá práva obětovat ani to, ten si je snad ani nezaslouží.

(Pokud navíc pošlete váš email každému zvlášť a ne všem najednou, zmenší se tím šance, že e-mailový robot vyhodnotí vaši zprávu jako spam.)

Také vás chci požádat, abyste tuto výzvu rozšířili – na střelecká fóra, mezi známé, prostě všude. Tuhle akci koordinujeme se zahraničními kolegy na evropské úrovni, takže se nemusíte obávat, že by ji dostali jen čeští europoslanci. Také nepište Evropské komisi. Nemá to smysl, těm lidem je to úplně jedno; nemá smysl s nimi komunikovat po dobrém, a cokoli jim napíšete špatného, to prostě vezmou a ukážou jako důkaz vaší agresivity a nebezpečnosti. Tuto bitvu musíme vyhrát tam, kde občanům naslouchají – v Evropském parlamentu.

Za Firearms United

David Karásek, člen představenstva LEX

 

Adresy poslanců Evropského parlamentu

Zpravodajka Směrnice

  • Vicky FORD - Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Stínoví zpravodajové z České republiky

  • Dita CHARANZOVÁ - Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
  • Jiří MAŠTÁLKA - Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Čeští členové výboru IMCO (Výbor pro vnitřní trh a ochranu spotřebitele – přípravný výbor)

  •  Jiří POSPÍŠIL - Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
  • Olga SEHNALOVÁ - Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Čeští členové výboru LIBE (Výbor pro občanské svobody, spravedlnost a vnitřní věci – poradní výbor)

  • Tomáš ZDECHOVSKÝ - Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Poslanci Evropského parlamentu za Českou republiku

  • Martina DLABAJOVÁ – Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
  • Petr JEŽEK – Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
  • Jan KELLER – Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
  • Jaromír KOHLÍČEK – Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
  • Kateřina KONEČNÁ - Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
  • Petr MACH – Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
  • Luděk NIEDERMAYER - Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
  • Pavel POC – Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
  • Miroslav POCHE - Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
  • Stanislav POLČÁK – Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
  • Michaela ŠOJDROVÁ – Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
  • Jaromír ŠTĚTINA – Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
  • Pavel SVOBODA - Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
  • Pavel TELIČKA - Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
  • Evžen TOŠENOVSKÝ – Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
  • Jan ZAHRADIL - Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.