LEX logo

Před více než rokem jsme psali o zákonu připravovaném ve Skotsku, podle kterého měly být zavedeny zbrojní průkazy na vzduchovky. Zákon již byl schválen a může celé Evropě sloužit jako varovný příklad. Jeho sedmadvacet stran by se dalo shrnout do jedné věty: Vláda Skotům močí na hlavy a už se ani nesnaží předstírat, že je to déšť.

Vláda sice vyhlásila veřejné konzultace ohledně návrhu, zároveň však dala jasně najevo, že účelem konzultace není diskuse o tom, zda licence mají nebo nemají být zavedeny, protože o jejich zavedení už rozhodla. Hlasy proti (87%) tedy byly sice vzaty na vědomí, vláda se však soustředila na využití konstruktivních připomínek. (To není sarkastická parafráze, takhle je to v důvodové zprávě opravdu napsáno.)

Licenci a povolovacímu procesu budou podléhat všechny vzduchovky s úsťovou energií větší než 1 joule, tedy i velká část airsoftových zbraní (1 J je energie 0,2g kuličky o rychlosti 100 m/s). Za nelegální držení vzduchovky hrozí až roční vězení a pokuta 10 000 liber. 

O licenci může zažádat osoba, která je trestně bezúhonná, je způsobilá ke svěření zbraně (posuzuje policie podle své úvahy), má k držení vzduchovky dobrý důvod (posuzuje policie podle své úvahy) a nepředstavuje se vzduchovkou ohrožení veřejné bezpečnosti a klidu (zkuste sami hádat, kdo to posuzuje a podle čeho). K podání licence musí přivést někoho, kdo mu dosvědčí, že je slušný člověk, ovšem ne jen tak ledaskoho: nesmí to být příbuzný, musí žadatele znát aspoň dva roky a musí mít dobrou pověst (pokud se policii jeho pověst nezdá dost dobrá, může svědka odmítnout).

Nejotřesnější je ale poslední dodatek: zákon vládu zmocňuje k tomu, aby tyto podmínky vládním nařízením kdykoli změnila podle své úvahy. Skotský parlament tak de facto zmocnil vládu k tomu, aby si sama zákon kdykoli přepsala tak, jak se jí to hodí.

Dále zákon popisuje oprávnění policie. Ta musí podmínky v zákoně vynucovat tak, jak jsou napsány, kromě toho jí ale zákon dává pravomoc si dodatečně vymyslet vlastní dle libosti – a tím není myšlena policie jako instituce a obecné podmínky: skutečně každý konstábl, který rozhoduje o žádostech, si u kteréhokoli žadatele může vymyslet jakékoli další podmínky a připojit je k těm, které jsou v zákoně. Nesplníš? Nedostaneš. Pokud by žadatel náhodou dodatečné podmínky splnil, licenci dostal a později je porušil, hrozí mu kromě odebrání licence ještě pokuta tisíc liber. Nemluvě o tom, že i řečený konstábl může během platnosti licence podmínky přidávat a měnit, taktéž může vstoupit do obydlí žadatele a prohlédnout všechny prostory, kde má zbraň být skladována. Dojde – li k odebrání licence a majitel pozbude oprávnění k držení své zbraně, je v kompetenci policie rozhodnout, jak má být se zbraní dále naloženo – včetně například konfiskace zbraně.

Střelba ze vzduchovek také bude nadále dovolena jen tam, kde to policie dovolí, držitel tedy nebude smět střílet na vlastním pozemku, pokud mu to policie neschválí. Otázka ovšem je, jak moc bude policie ochotna to schvalovat, když důvodová zpráva k zákonu uvádí, že střelba se doporučuje pouze v policií licencovaných vzduchovkových klubech.

Jako otevřený výsměch poddaným (označení ‚občan‘ zjevně není na místě) pak vypadá ustanovení, podle kterého policie a vládní zaměstnanci nejenže licenci k držení vzduchovky nepotřebují, ale policie může navíc toto privilegium (tj. mít beztrestně vzduchovku bez licence) udělit komukoli, u koho to uzná za vhodné.

K licenci se pojí také poplatky, které se platí bez ohledu na schválení žádosti – vláda totiž v důvodové zprávě vše výše uvedené označuje za „službu poskytovanou držitelům vzduchovek“ a není prý fér, aby za to platili daňoví poplatníci.

Jako bonus vláda v důvodové zprávě uvádí, proč se rozhodla vzduchovky nezakázat úplně: za prvé ti, kdo vzduchovky zneužívají ke špatným účelům, by takový zákaz zřejmě prostě ignorovali (zatímco pro licenci si určitě půjdou spořádaně stoupnout do fronty), a také by to slušné střelce mohlo motivovat k tomu, aby si místo vzduchovek legálně pořídili skutečné zbraně, což by bylo samo o sobě špatné (aspoň pro takovouhle vládu určitě).

Podtrženo, sečteno: vláda smí všechno, policie smí všechno, a skotský poddaný smí leda platit a poslouchat. Tak si říkám… co by v takové situaci udělal William Wallace?

„Prostě není správné, aby v moderním Skotsku bylo možné mít vzduchovku bez licence.“

navrhovatel zákona, skotský ministr spravedlnosti Kenneth Mac Askill

Text: David Karásek

Článek publikujeme s laskavým svolením šéfredaktora časopisu Střelecká revue.
Číslo 9/2015 si můžete též zakoupit nebo prolistovat v náhledu na: Publero: Střelecká revue č. 9/2015.