LEX logo

Vážení přátelé, kolegové a všichni členové střelecké komunity,

DNES máme výročí

Není to výročí události minulé (tak jak jste zvyklí). Ale trošku neobvykle výročí události, která nás teprve čeká. Článek 17 Směrnice 2008/51/ES totiž Evropské Komisi ukládá povinnost předložit Evropskému parlamentu a Radě EU zprávu o uplatňování této směrnice s případnými návrhy - a to do 28. července roku 2015.

Teď si dovolím krátký pohled do křišťálové koule - takže, jak to bude vypadat?

Evropské orgány budou hodnotit implementaci této - pro nás naprosto klíčové - směrnice z hlediska unijního práva, ale i jednotlivých národních legislativ.

Téměř s jistotou se za to nezapomenou pochválit, téměř s jistotou u toho budou prohlašovat různé nepřesnosti a používat „nedohledatelné“ statistiky. Zcela jistě zazní z úst různých pachatelů dobra teze, jako „zbraně jsou špatné, áááno“. A když se jich zeptáte, čím jsou špatné, odpoví, že: „jsou špatné, protože jsou špatné“.

Téměř s jistotou se dočteme ve sdělovacích prostředních o zcela prokázané korelaci mezi množstvím nelegálních zbraní ve společnosti a násilnými trestnými činy nebo mezi mírou regulace a počtem „aktivních střelců“ (střílejících šílenců).

Tak a teď trošku vážněji

Je tato událost pro nás důležitá?

Rozhodně ANO. Jakékoliv přepracování této směrnice se nás dotýká víc než cokoliv jiného. Její implementace do našeho zbrojního zákona sice nějakou chvíli potrvá, ale dříve nebo později bude náš zákon dán do souladu. A za současné situace mě nenapadá stát, který by si dovolil směrnici o zbraních neimplementovat. Proto jakýkoliv pokus o zásah do směrnice směrem k větší regulaci, snížené dostupnosti či úplnému zákazu zbraní a střeliva je potřeba s předstihem identifikovat a kvalifikovaně se mu postavit.

A dá se tomu vůbec nějak zabránit?

Ano. Usilovnou prací jednotlivců a hlavně skupin. Jinak řečeno: je třeba pokračovat v tom, co jsme dělali, děláme a dělat i nadále budeme. Trpělivě vysvětlovat, komentovat, vyvracet a dokazovat. Poznávat a navazovat kontakty se střeleckými komunitami a spolky napříč kontinentem. Vznášet dotazy na lokální i centrální autority (jsou to také jenom lidé). Šířit osvětu napříč střeleckou komunitou i mimo ni. Podporovat střelecké sporty a organizace.

 A dá se vůbec vývoj v Evropě nějakým způsobem ovlivnit z naší menší země?

Určitě ANO. Vůlí a hlasem nás všech. Vůlí a hlasem všech slušných ozbrojených i neozbrojených občanů v Evropě, kterým není lhostejná jejich svoboda a bezpečnost.

Česká republika má jeden z nejvyváženějších zbrojních zákonů na světě a nejen na evropském kontinentě jest spousta lidí, kteří nám ho závidí.

Je na nás všech, aby nám i takový zůstal.

 

Jakub Smetánka - člen představenstva LEX o.s.

 

Jen pro připomenutí:
Nastal čas, aby se EU rázně postavila proti ozbrojenému násilí
Fight against arms trafficking: Where do we stand?