LEX logo


Je tomu 25 let, co se LEXí otcové zakladatelé rozhodli hodit vidle do budoucnosti zalité sluncem bez válek a sporů, kde se všechny rozepře budou řešit objímáním a semknutím a kde již proto nebudou potřeba zbraně ani pro státy, natož jednotlivce. V radostné budoucnosti, kde nebude rozdíl mezi zločincem, myslivcem, sběratelem či sportovním střelcem. Dnes jsme o 25 let dál a nezdá se, že by slibovaný konec dějin byl blíže než tehdy.

 

 

K 25. výročí existence našeho spolku jsme si nadělili několik akcí pro veřejnost. První proběhla v neděli 18. června 2023 na střelnici Don Shot v Brně, která byla jedním z partnerů této akce. Pro účastníky byl nachystán program na střelnici i venku před ní. Při příchodu mohli návštěvníci odložit své ratolesti u stánku s NERF špuntovkami a airsoftkami. A mohli pokračovat ke stánku s partnery a občerstvením. V areálu střelnice byly nachystány přednášky o spolku LEX a jeho historii, zbraňové legislativě, nadstavbovém zákoně č. 14/2021, nutné obraně, neletálních obranných prostředcích, a o zbraních jako takových.

Na střelnici si mohli zájemci vyzkoušet klasické, méně známé i vyloženě raritní střelné zbraně. S karabinou P90 nebo Krissem Vectorem se člověk hned tak nesetká. Milovníci historie mohli okusit československou pušku vz. 52, ale v původní a dnes zcela raritní ráži 7,62 x 45, která byla později v rámci unifikace se sovětskou doktrínou nahrazena ráží 7,62x 39 jako puška vz. 52/57.

Zde patří velké díky našemu členovi a koordinátorovi LEX Jižní Morava Pavlu Pokornému, který nám spoustu zbraní přivezl ze své soukromé sbírky a poskytl zájemcům vyčerpávající a zajímavé informace.

Kdo chtěl, mohl vyzkoušet i LOSík, což je základní cvičení v disciplíně Lidová obranná střelba, na kterou také přišla řeč. Kromě toho si všichni mohli ozkoušet počítačové zbraňové a automobilové trenažéry.

Díky druhému partneru akce společnosti HQH SYSTEM se mohli účastníci na jejich stánku seznámit se sortimentem jejich produktů a zejména prakticky vyzkoušet tréninkové spreje zn. SABRE Red.

Na akci přišlo spousta zajímavých lidí se spoustou zajímavých životních příběhů. Přišel i Angličan žijící v Brně mající (zatím) jen dvě legální zbraně, který vyprávěl své peripetie s možností získat povolení doma v Anglii. Ačkoliv to byl člověk relativně při penězích a bez zjevné trestní minulosti, rozhodl se po hrůzných zážitcích s domácí byrokracií přestěhovat i s firmou sem. Podobné zkušenosti nám vyprávěla i Češka, která si vzala Rakušana a žije ve Vídni.

Ačkoliv naše země není dokonalá a místní honorace už vůbec ne, začne si člověk vážit toho, co má doma.

Svojí návštěvou nás poctila i delegace partnerské organizace Legis Telum ze Slovenska. Obdrželi jsme darem stříbrnou plaketu s poděkováním za spolupráci, kterých bylo vyrobeno jen několik a nepyšní se jí ani někteří vrcholní politici.

Samozřejmě nezůstalo jen u rukotřasu a formálních frází. Probrali jsme aktuální situaci v ČR a na Slovensku. Stručně jsme se dotkli i tématu zákazu olova v EU, ale návrh zatím není znám, tak uvidíme.

Jak LEX, tak i Legis Telum se připravují na variantu, že tato lumpárna nebude předložena samostatně, ale bude „přilepena“ k nějaké důležitější agendě v EU, kterou si málokdo troufne jen tak vetovat.

 

Celý den se nesl v pohodovém duchu a jak dobře začal, tak i skončil. Jsme rádi, dle vašich ohlasů, že se vám to líbilo a chystáme další podobnou akci.

 

Tomáš Trávníček - prezident LEX z.s.